skip to Main Content

Brief aan alle zwangeren en partners
woensdag 1 april 2020

Beste zwangeren en partners,

Als verloskundigen en gynaecologen realiseren wij ons dat het veel onrust brengt om in deze tijd zwanger te zijn en te bevallen. Als Verloskundig Samenwerkingsverband Roermond hebben wij daarom een brief opgesteld.

Belangrijke update!
maandag 16 maart 2020

Update maandag 16 maart 2020

Wijziging:
We verzoeken de zwangeren alléén op controle te komen, zonder partner of kinderen.

Beste cliënten en partners,

Het corona-virus heeft ons allemaal in z’n greep. Graag delen we met jullie belangrijke informatie en adviezen vanuit het RIVM en onze beroepsvereniging KNOV.

Belangrijk om te weten is dat het virus, zo ver bekend, hetzelfde verloop heeft bij een zwangere als bij een niet-zwangere. Er is geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijking door infectie met dit virus.

In verband met de aangescherpte maatregelen rondom het coronavirus willen we jullie vragen bij (lichte) griepverschijnselen, verkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts (38 graden of hoger) niet naar de praktijk te komen, maar telefonisch contact met ons op te nemen.

Verder zien we ons als praktijk genoodzaakt ook extra maatregelen te nemen, om de risico’s voor iedereen zo laag mogelijk te houden. Deze maatregelen zijn:

Spreekuur:

  • We geven de komende tijd geen hand op het spreekuur.
  • We verzoeken de zwangeren alléén op controle te komen, zonder partner of kinderen.
  • Het advies vanuit de KNOV en RIVM is om de controles minder frequent te laten plaatsvinden. Dat betekent dat we de controles rond 16-24-34 weken in principe laten vervallen. Wij nemen van tevoren telefonisch contact met jullie op, omdat er altijd een reden kan zijn, van dit advies af te wijken. Indien er geen vragen, zorgen, onzekerheden zijn, verwachten wij met een telefonisch consult te kunnen voldoen.
  • Zwangeren die voor hun eerste controle/intake komen, zullen we ook van tevoren telefonisch benaderen, om de intake te doen. Tevens zullen we de counseling voor de NIPT-test en 20-weken echo telefonisch doen. De echo zal wel gewoon plaatsvinden op de praktijk, maar de duur van het fysieke contact kan daarmee terug gedrongen worden.
  • Indien je zelf denkt dat je controle niet persé noodzakelijk is, vragen we je te bellen tijdens onze spreekuren, om een inschatting te maken, of de controle kan vervallen.

Echo’s:

  • De vroege echo bij de intake en de termijnecho rond 11-12 wk zal gewoon uitgevoerd worden. We verzoeken alle zwangeren alleen te komen zonder partner of kinderen.
  • De 20 weken echo zal ook gewoon plaatsvinden. Ook hierbij het verzoek aan alle zwangeren om alleen te komen zonder partner of kinderen.
  • Wat groei-echo’s betreft, wordt het beleid aangepast. Alleen de medisch noodzakelijke echo’s zullen gemaakt gaan worden. Wij nemen als praktijk contact met de zwangere op om de planning eventueel aan te passen.

Belangrijk: alle medisch gezien noodzakelijke echo’s, zullen dus gewoon plaatsvinden!

Bevalling:

Bij een thuisbevalling kan alleen je partner of één andere begeleider aanwezig zijn.

We hebben nauw contact met het Laurentius ziekenhuis Roermond. Op dit moment zijn ook daar restricties:

  • Tijdens de bevalling mag enkel de partner mee naar het MKC (Moeder Kind Centrum). – Na de bevalling is er geen bezoek toegestaan.
  • Bezoek aan de zwangere/barende/kraamvrouw is enkel toegestaan voor de partner.

Kraambed:

De kraambedden zullen wij zoveel mogelijk telefonisch doen. We zullen ‘s ochtends bellen en samen met jullie, en de kraamverzorgster, kijken hoe het gaat. Indien medisch noodzakelijk komen we natuurlijk langs! Het is verstandig om bezoek in de kraamperiode te beperken.

BELANGRIJK: Bevallingen en spoedconsulten gaan uiteraard gewoon door! Ook voor dringende vragen, kunnen jullie altijd bellen.

Wel vragen we jullie door te geven indien jullie (of gezinsleden) klachten van verkoudheid of verhoging/koorts hebben!

Wij zijn bereikbaar op ons reguliere telefoonnummer 0475-383888.

Tot slot, lieve mensen, vinden we het belangrijk dat jullie weten dat ook wij deze restricties enorm vervelend vinden. Zoals jullie weten nemen wij ons vak heel serieus en hebben wij het geven van goede zorg hoog in het vaandel staan.
Echter is jullie, en onze, gezondheid zo belangrijk dat we helaas genoodzaakt zijn tot deze (hopelijk tijdelijke) restricties.

Schroom echter niet om ons te bellen bij vragen, we zijn er voor jullie!

coronavirus

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Back To Top