skip to Main Content

Helaas verloopt niet elke zwangerschap zoals gehoopt en eindigt het soms in een miskraam. Weet dan dat wij er ook voor je zijn om je te begeleiden en informatie te geven.

shutterstock_381189358

We spreken over een miskraam bij het verlies van een niet levensvatbare vrucht in de eerste 16 weken van de zwangerschap. Dit komt voor bij ongeveer 10% van de zwangerschappen. Meestal is er een fout opgetreden bij de bevruchting van de eicel met de zaadcel en de natuur lost dit op door de zwangerschap af te stoten. Een miskraam kun je niet zelf veroorzaken door bijvoorbeeld gemeenschap te hebben of veel te tillen.

In de meeste gevallen is een miskraam te herkennen aan vaginaal bloedverlies en krampende buikpijn. Het hebben van bloedverlies wil nog niet zeggen dat er sprake is van een miskraam. Soms heb je in het begin van de zwangerschap bloedverlies, zonder verdere gevolgen. Als er wordt gedacht aan een miskraam, zal altijd voorgesteld worden een echo te laten maken ter bevestiging. Dit kan vanaf 7 weken. Bij een kloppend hartje is de kans op een miskraam klein maar niet uitgesloten.

Veel vrouwen geven aan af te willen wachten totdat de miskraam spontaan optreedt of doorzet. Wij zullen met jullie bespreken hoelang jullie graag willen afwachten. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Mocht je op een later moment toch besluiten verwezen te willen worden naar de gynaecoloog, dan kan dit ten aller tijde. Soms zijn er situaties dat een verwijzing naar de gynaecoloog zelfs de voorkeur heeft; bijvoorbeeld bij veel of aanhoudend bloedverlies of bij pijn. Emotioneel en praktisch gezien kan het voor sommige vrouwen vervelend zijn om een spontaan beloop af te wachten.

Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Het kan even duren voordat de natuurlijke menstruatiecyclus zich hersteld. Mocht je weer zwanger willen worden, dan is het verstandig om één menstruatie af te wachten. Denk wel aan het gebruik van foliumzuur.
Iedereen zal de emoties rondom een miskraam anders verwerken. Verdriet, boosheid, ongeloof en een gevoel van leegte zijn emoties die naar voren kunnen komen. Heel begrijpelijk en het zijn gevoelens die je niet hoeft weg te stoppen. Praat erover met mensen in je omgeving, dat helpt bij de emotionele verwerking van een miskraam.

Weer zwanger worden?
Ben je zwanger en heb je al eerder een of meerdere miskramen gehad, dan heb je vast heel veel vragen daarover. Telefonisch of vanaf het eerste consult kun je met jouw vragen en eventuele onzekerheid bij ons terecht. We kunnen het niet voorkomen, maar we zullen er wel alles aan doen om jou voldoende zekerheid te geven zodat je goed  door deze periode heen komt.

Download de folder: Een miskraam. En wat nu? of kijk voor andere folder op de pagina downloads.

Back To Top