skip to Main Content

Gedurende je hele zwangerschap zullen er een aantal medische echo´s gemaakt worden. Deze medische echo’s worden vergoed door je zorgverzekering.

naamloos-96-van-118

Termijnecho
Tot een termijn van 14 weken worden termijnecho’s gemaakt. De echo duurt 5 à 10 minuten en wordt gemaakt om te kijken of de uitgerekende datum op basis van de laatste menstruatie klopt (termijn zeker stellen) en of er hartactie te zien is bij de foetus. De echo kan vaginaal of via de buik gemaakt worden. Dit is afhankelijk van de zwangerschapsduur (ongeveer tot een termijn van 10 weken vaginaal) en het lichaamsgewicht. Indien er tijdens deze echo bijzonderheden worden gezien zal dit aangegeven worden. U krijgt een foto van het kindje mee. Bij deze echo wordt geen DVD opname gemaakt.

20-weken echo
Deze echo wordt gemaakt tussen de 19 en 22 weken zwangerschap. De echo duurt ongeveer 20 à 30 minuten en heeft als doel de groei en het vruchtwater te beoordelen en om ernstige lichamelijke afwijkingen op te sporen. Na het medische onderzoek is er de mogelijk om een klein stukje film (ongeveer 5 minuten) op DVD te laten opnemen. Voor de opname wordt 5 euro gevraagd, inclusief DVD.

Groeiecho
De groeiecho wordt gemaakt tussen de 30 en 34 weken. De echo duurt ongeveer 5 à 10 minuten. Tijdens deze echo wordt de groei en hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Bij deze echo wordt geen DVD opname gemaakt, wel krijgt u een foto mee.

Liggingsecho
Deze echo wordt gemaakt tussen de 35 en 37 weken. De echo duurt 5 minuten. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de ligging van het kindje. Vanaf een termijn van 37 weken moet het kindje met het hoofdje naar beneden liggen. Tijdens deze echo worden geen foto’s en/of DVD opname gemaakt.

Meer info over de verschillende soorten echo’s vind je op de website van ons Echocentrum:
 www.echocentrum-middenlimburg.nl.

Back To Top