Anticonceptie

Wil je meer informatie over anticonceptie of wil je een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal of implanon? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Je bent ook van harte welkom als je (nog) geen cliënt bent bij onze verloskundigenpraktijk. 

De keuze voor een vorm van anticonceptie is natuurlijk erg persoonlijk. De verschillende vormen van anticonceptie kan je vinden op www.anticonceptie.nl. We adviseren je graag  in een anticonceptieconsult, schrijven recepten voor en kunnen anticonceptie plaatsen.

Ook na een zwangerschap is anticonceptie belangrijk. Het kan handig zijn om hier al tijdens de zwangerschap over na te denken. Op enig moment, dat verschilt per vrouw, komt je cyclus na een bevalling weer op gang. Houd er rekening mee dat je meestal een eisprong hebt vóór de menstruatie, je bent dus mogelijk vruchtbaar voordat je de eerste keer weer ongesteld wordt. Als je borstvoeding geeft duurt het meestal langer voor je cyclus weer op gang komt, maar borstvoeding geven beschermt niet tegen een nieuwe zwangerschap!

Om anticonceptie te kunnen voorschrijven is specifieke informatie nodig. We nemen de tijd om dit met je door te spreken in een anticonceptieconsult. Dit gesprek duurt ongeveer een half uur. Als je net bevallen bent, kan dit in de kraamweek of tijdens de nacontrole. Bij jou thuis, of bij ons op de praktijk.

Als je (nog) borstvoeding geeft zijn er verschillende manieren van anticonceptie mogelijk. We kunnen samen met jou de mogelijkheden die voor jou van belang zijn op een rijtje zetten waarna je je keuze kan maken.

Orale anticonceptie: de pil

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde voorgeschiedenis kunnen wij orale anticonceptie voorschrijven. We stellen je huisarts op de hoogte van het consult en je gekozen anticonceptiemethode. Na het voorschrijven plannen we een (telefonisch) evaluatiemoment in en natuurlijk zijn we altijd beschikbaar voor vragen.

Implanon

De implanon, ook wel bekend als het hormoonstaafje, is ongeveer zo groot als een lucifer, het is 40 mm lang en heeft een diameter van 2 mm. Voor het plaatsen van de implanon kun je bij ons terecht, ook als je geen cliënt bij ons bent. De implanon wordt net onder de huid geplaatst en is drie jaar werkzaam. Eerdere verwijdering, bijvoorbeeld bij klachten of een zwangerschapswens, is altijd mogelijk. De kosten voor de implanon worden waarschijnlijk niet vergoed, vraag dit na bij je zorgverzekeraar. Het inbrengen en verwijderen worden wel vergoed.

Plaatsen
Het plaatsen van het hormoonstaafje wordt gedaan met behulp van een speciaal ontworpen apparaat, waarin het staafje in een naald zit. De implanon wordt vlak onder de huid ingebracht tussen twee spieren in de bovenarm. Voordat het staafje wordt geplaatst wordt de huid verdoofd, hierdoor voel je bijna niks van het inbrengen.

Wanneer starten na de bevalling
Wanneer je borstvoeding geeft, kan implanon drie tot vier weken na de bevalling ingebracht worden. Geef je geen borstvoeding, dan kan het staafje in principe vlak na de bevalling worden ingebracht.

Nacontrole
Zes weken na de plaatsing maken we een (telefonische) evaluatieafspraak. Uiteraard zijn we daarnaast altijd bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aan loopt.

Verwijderen
Ook voor het verwijderen van de implanon kun je bij ons terecht. Je kunt dit combineren met een kinderwensconsult.

Spiraal

Het spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes; het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje.

Indien je na het anticonceptieconsult kiest voor een spiraal schrijven wij een recept voor waarna je het spiraal bij je apotheek kan ophalen.

De kosten voor het spiraal zul je meestal zelf moeten betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je mogelijk wel een vergoeding voor het spiraal krijgt.

Plaatsing
Wij plaatsen alle soorten spiralen. Je hoeft hiervoor niet al bekend te zijn bij ons in de praktijk. Het plaatsen van een spiraal wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Vóór de plaatsing maken we een echo om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens zullen we de spiraal plaatsen. Dit is vaak gevoelig en duurt een paar minuten. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 2 paracetamol (2 x 500 mg), 1 ibuprofen (400 mg) of 2 tabletten Aleve Feminax in te nemen. Na plaatsing controleren we met een echo of het spiraal goed op zijn plaats zit. De totale afspraak duurt ongeveer 30 minuten.

Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben. Dit is meestal van korte duur. De eerste maanden kun je wat onregelmatig bloedverlies hebben.

Wanneer starten na de bevalling
We kunnen een spiraal plaatsen vanaf 12 weken na de bevalling. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug in haar oude staat.

Nacontrole
Zes weken na de plaatsing maken we een evaluatieafspraak. Bij dit consult wordt een controle echo gemaakt.

Verwijderen
Ook voor het verwijderen van een spiraal kun je bij ons terecht. Je kunt dit combineren met een kinderwensconsult.